Havearbejde med slidgigt
/deltagere/
7 tips og tricks til havearbejde med slidgigt
Hos Sanos Clinic søger vi løbende deltagere til forskningsprojekter i slidgigt – se om du kan her
Når foråret endelig melder sin ankomst, kribler det i fingrene for at komme ud i haven. Havearbejde er en populær aktivitet i Danmark og særligt i forårssolens milde stråler – og det er der en god grund til! Havearbejde er nemlig ikke kun godt for din have, det giver dig samtidig både fysiske og psykiske sundhedsmæssige fordele. Men er du en af de mange danskere, der er ramt af slidgigt, spekulerer du måske på, om det vil forværre dine ledsmerter og stivhed. Gode nyheder! Havearbejde kan faktisk hjælpe dig med at håndtere din slidgigt ved at øge din styrke, fleksibilitet og aktivitetstolerance. For at maksimere fordelene ved havearbejde, og samtidig undgå skader, kommer her 7 tips og tricks:
1. Timing
Planlæg dit havearbejde på det tidspunkt af dagen, hvor du typisk er mest komfortabel og energisk – og udfør det kun, hvis du reelt har lyst til det.
Ideelt set skal du lave havearbejde, når vejret er mildt. Dine led kan reagere negativt, hvis det er for koldt i vejret, så kig hellere ud af vinduet end på kalenderen, når du planlægger dit havearbejde. Vælger du at planlægge dit havearbejde om sommeren, undgå da timerne 12-15, når solen og varmen er på dit højeste. Hvis alligevel vælger at gå i haven i sommervarmen, bør du huske at drikke rigeligt med væske, samt at følge de tre solråd fra Kræftens bekæmpelse.
2. Kom godt i gang – og godt i mål
Start med at varme leddene op før du går i gang med det tunge havearbejde.
Du kan f.eks. gå en tur eller begynde med nogle af de lettere opgaver i haven. Det er også en god ide at komme hele kroppen rundt med bevægelsesøvelser inden det reelle arbejde går igang. Disse øvelser skal være blide og smertefrie, og kan f.eks. være:
- At dreje dit hoved fra side til side
- Bevæge armene i cirkler
- Stræk dine arme over hovedet – ræk op mod himlen, for derefter at række ned mod dine tæer
- Skiftevis knyt dine hænder og stræk fingrene ud
Når du er ved at være færdig med dagens session af havearbejde, afsluttes den ligesom den påbegyndtes. Køl ned med nogle lette opgaver i haven eller en tempofyldt gå-tur, og afslut så dagen ved enten at gentage bevægelsesøvelserne eller strække hele kroppen ud.
3. Varier din arbejdsstilling
Hav hele tiden din kropsholdning og -position in mente, så kroppen ikke belastes unødigt under havearbejdet. For at begrænse belastningen på dine led, bør hver aktivitet ikke udføres i mere end 20 minutter af gangen – sæt gerne et ur. Start dagen med nogle lette opgaver, og skift så mellem det lette og det tunge havearbejde gennem dagen.
Løft med benene, hold de løftede genstande tæt ind til kroppen og undgå vrid i ryggen. Brug også begge hænder, når det er muligt, for på denne måde at fordele belastningen mest muligt.
4. Tænk fremad
I begyndelsen af året kan du overveje, om din have skal indrettes til at begrænse arbejdsbelastningen gennem sæsonen. Indret f.eks. din have med:
- Højbede – for at få haven op i en bedre arbejdshøjre
- Stauder i stedet for etårige planter – de kræver mindre lugning og udskiftning
- Fiberdug, barkflis, granitskærver – for at holde ukrudtet i
Det kan også være en god ide at indrette din have med hvilepladser, så du kan få et velfortjent hvil under arbejdet.
5. Brug de rigtige redskaber
Der findes et utal af haveredskaber, som kan forbedre din effektivitet og samtidig mindske belastningen på din krop.
Havehandsker er f.eks. nyttige til at holde hænderne varme, og de øger samtidig dit greb om både redskaber, planter og ukrudt. Derudover kan haveredskaber med teleskopstænger reducere dit behov for at strække- og bøje dig for meget forover. Dette vil begrænse belastningen på dine skuldre og ryg.
Køb helst haveredskaber der er lette og har skridsikre håndtag. Vær opmærksom på, at mange haveredskaber sælges i forskellige størrelser – vælg den størrelse der passer bedst til dig. Alternativt kan du overveje, om dine haveredskaber kan tilpasses, så de er nemmere at holde på. Du kan f.eks. bruge skumrør for at gøre håndtagene større – de skal helst have samme størrelse som den cirkel din pegefinger og tommelfinger udgør, når de klemmes sammen.
Sørg også for at du har en skammel eller en knæpude med i haven, til når du arbejder tæt på jorden.
6. Lyt til din krop
Vigtigst af alt – lyt til din krop!
Stop med det samme, hvis noget gør ondt! Og husk at stoppe mens legen er god. Hvis du føler smerte eller ubehag om aftenen, eller dagen efter, har du sandsynligvis belastet kroppen lidt for meget. Reflekter over hvilket havearbejde du udførte, hvor længe du gjorde hver aktivitet, og om du huskede at følge de ovenstående råd. Brug refleksionen til at tilpasse dit havearbejde og tidsforbrug i fremtiden, så du begrænser eftervirkningerne.
7. Få hjælp
Hvis du ikke er sikker på, om havearbejde er sikkert for dig, skal du tale med din læge eller fysioterapeut. De kan ofte instruere dig i passende strækøvelser, foreslå særlige haveredskaber, og hjælpe dig med andre teknikker til at udføre havearbejdet sikkert gennem hele sæsonen. Besøg også Gigtforeningens hjemmeside for flere gode råd og vejledning om din sygdom
Hos Sanos Clinic søger vi løbende deltagere til forskningsprojekter i slidgigt – se om du kan her
Tilbage til sundhedsinformation